a ja mam takie pytanie czy ten fabryczny gaz skody ma jakiś wskażnik ile jest gazu w butli?
[O1] błędne wskazania prędkościomierza
Zwiń
X
-
[O1] błędne wskazania prędkościomierza
Witam,
Do tej pory jeździłem Golfem, ale przesiadłem się na Octavię (2001r).
Więc i forum doszło nowe . Ale jak to z nowym zakupem - zawsze coś nie tak...
Problem:
Kiedy licznik pokazuje 80km/h to tak na oko w rzeczywistości jest ok. 100km/h, itd.
Muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić, jeśli oczywiście będzie to istotne i potrzebne do ewentualnych zmian w ustawieniach prędkościomierza.
No, ale nie wiem gdzie w VAG u to można skalibrować czy coś w tym stylu. Na Tym forum znalazłem jedynie jeden post, gdzie ktoś pisał coś o wskazaniach licznika 0 100 220 (wygląda jak kalibracja?). Natomiast temat nie został wyczerpany.
Mam nadzieję, że ktoś jest mi w stanie pomóc :roll:
Pytanie przy okazji dodatkowe: jak wyświetlić prędkość na cyfrowym wyświetlaczu zegarów lub climatronica?
Pozdrawiam.
-
-
magart, najpierw porownaj z GPS, potem dopiero mozna sie martwic.
Jezeli odchylenia beda rzedu 10% to jest to norma.
Jak mialem silnik AGR i skrzynie 5tke, to predkosciomierz wskazywal idealnie. Teraz w ASZ i skrzynia 6tka i dokladnie 10% przeklaman."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez magartNie, to nie chodzi o wrażenie i błąd w kilkunastu nawet procentach, tylko przekłamuje o ponad 20 km/h, przy małych prędkościach też...
Poza tym wiem, że tak może być, ale nie aż tyle. Dodam że opony mam 15'' /65.
Nie chciałbym na przykład, jadąc "teoretycznie" 50 zapłacić mandat za 80...Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
magart, wez jakiegos kolege ktory ma w miare nowy samochod i w miare sprawny licznik :lol: i jedzcie za miasto. wez telefon i zadzown do niego. Zapytaj kiedy on bedzie mial 100 km/h a ile Ty bedziesz mial. Sprawdz to przy 3, 4 predkosciach i bedziesz wiedzial o ile przeklamuje i wtedy bedziesz mogl podjac jakies dzialania. - prosty i praktycznie bezplatny sposob na sprawdzenie tego ile Ci przeklamuje licznik.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Rozumiem wszystko, ale właśnie ktoś jechał za mną i jak spytałem to faktycznie jest szybciej o jakieś 20km/h. Zresztą na 5 biegu przy 3.000 obrotów jechałem ledwo ponad 100km/h.
Więc jak możecie koledzy to pomóżcie mi konkretniej w działaniach. :cry:
P.S.
Mam podejrzenie, że licznik jest nie oryginalny, czy coś bo nie działają przyciski góra dół na manetkach, chyba one są od komputera?
Komentarz
-
-
wygląda podobnie jak to:
Tyle że ma dziwne kontrolki, bo je widać nawet jak nie są podświetlone, tak jakby zamiast czarnej transparentnej folii z tyłu była jasna (biała). Oczywiście jak się świecą to wyglądają normalnie (na czerwono, pomarańczowo itd). jak gasną to widać jakby tą folię. Hmmm?
immo chyba wyłączone (oczywiście przebieg inny niż w ECU - sprawdzony u mastersa na Dąbrówce) - na co to może wpłynąć oprócz zabezpieczenia kradzieżowego?
Komentarz
-
-
Może "efekt uboczny" korekcji przebiegu, albo licznik pochodzi z anglika, tylko tarcze wymienili lub jeszcze coś innego. Właśnie nie podobały mi się te tarcze.
Podjedź, dokładnie sprawdzimy na rolkach. Pewnie rozwiązanie się znajdzie.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
No właśnie myślałem że anglik to może być, ale przecież wskazówka w angliku też powinna tak samo chodzić tam też są km oprócz mil.
Chętnie bym z rolek skorzystał, i innych takich rzeczy, ale wyżyłowałem się totalnie z kasy, a i oponki nowe muszę sobie sprawić, bo mam złomy, itd.
Na razie myślę co by tu swoimi sposobami VAG comem pokombinować.
koja86 Co znaczy to co napisałeś konkretniej??
P.S.
Panie Krzychu - respekt. W tej branży nie znam lepszego fachowca
.
.
.
Komentarz
-
-
Dzięki koja86 mam nowy licznik :!:
W starym liczniku mam skalę do 220, natomiat w tym nowym do 240.
Podczas testów liczników (na spocie w Czeladzi - dzięki wielkie!)
na starym liczniku wskazówka zamiast na 100 zatrzymywała się na 85.
Teraz jak przepiąłem na próbę ten nowy to wskazówka jest na 100.
Muszę jeszcze przeprogramować immo i kluczyki na nowy.
Kto mógłby odczytać pin ze starego licznika bo niestety nie dostałem z samochodem .
Nie mogłem się dogrzebać do eepromu więc zostaje raczej tachovag.
[ Dodano: Pią 21 Mar, 08 19:29 ]
Zmieniłem wreszcie licznik, było trochę roboty bo mam jeszcze jakieś zakłócenie na module komfortu. W każdym razie sam bym sobie nie dał rady, bo trzeba było programować licznik z komputerem poza samochodem.
A to mi w pełni musiał zrobić Krzychu. Przy okazji sprawdził przekłamania licznika na hamowni . Na starym zaniżał średnio o 20km/h (czym większa prędkość tym więcej), a na nowym zawyża o ok. 9km/h - czyli ok. :roll: :wink:
Jeszcze raz dziękuję koja86, bo to od niego mam sprawny, nowy licznik (w każdym razie nowszy niż moja czeszka )
Teraz muszę się jeszcze uporać z zakłóceniami na module komfortu, chyba jest jakieś malutkie zwarcie bo lusterka mi delikatnie, cichutko buczą, przestają jak się komfort usypia.
Komentarz
-
Komentarz